Architekta Jana Revaja inšpirovali Vysoké Tatry

Príroda je inšpiráciou pri mnohých veciach, ktoré využívame v každodennom živote. Dizajn nie je výnimkou. Platí to aj v prípade projektu Slovak Art Centra, ktorého autorom je talentovaný architekt a umelec Jan Revaj. Jeho vízia umeleckého centra pre hlavné mesto Bratislavu odkazuje na vrchol slovenských veľhôr a poukazuje aj na klimatické problémy našej planéty.

Spojiť ľudí s prírodou je možné aj prostredníctvom architektúry. Projektanti a stavitelia majú pod kontrolu to, ako vnímame budovy a mestá. Prostredníctvom ich návrhov môžeme lepšie vnímať prírodu, životné prostredie a zmeniť našu spojitosť s nimi. Dnešné moderné mestá majú tendenciu prírodu potláčať a zakrývať ju. No nemusí to platiť stále. Naše domovy, miesta a budovy, ktoré navštevujeme, môžu existovať v harmónii s ňou, a dokonca môžu byť jej odrazom.

To sa týka aj návrhu slovenského umeleckého centra od JANREVAJ architects. Ten vychádza z myšlienky prepojenia prírody a modernej architektúry. Ako inšpirácia autorovi poslúžil vrchol Vysokých Tatier i celej Slovenskej republiky, Gerlachovský štít. Výstup naň, do výšky 2 655 metrov, nie je turisticky sprístupnený. Vždy vás musí sprevádzať horský vodca.

„Gerlachovský štít je miesto, kde si človek preverí silu a vytrvalosť svojho tela, ale aj trvácnosť svojich snov. Je miestom inšpirácie a voľnosti, kde nechávame rásť nášho ducha a myšlienky. Toto miesto nás oslobodzuje od jednotvárnosti života,“ povedal Jan Revaj pre časopis Green Magazine. Návrh Art centra pre hlavné mesto Slovenska vychádza z týchto myšlienok:

Kráčam lesom a vietor rozfúkal oblaky. Vidím cez ne vrchol Gerlachovského štítu. Mám pocit, že sa ani nedotýka zeme a len si pokojne pláva v oblakoch. Príroda vytvorila toto nádherné umenie a umenie zase naplní tento úžasný priestor.“

Slovak Art CenterKaždý strom, kvet, skala a hora má svoj vlastný príbeh, ktorý môže rozprávať. Pochopiť ho dokážeme len vtedy, keď začneme skutočne vnímať priestor, v ktorom sa nachádzame. Bez technológií a smart zariadení, iba v prepojení s prírodou.

Tieto príbehy v nás zanechajú emócie, ktoré sa Jan snažil pretvoriť do línií a do formy. Nielen krása jednotlivých kriviek spája tento projekt s prírodou.

Art centrum je navrhnuté ako priestor pre rozvoj kultúrneho a spoločenského života obyvateľov. Situovaný je v najfrekventovanejšej časti Bratislavy, ktorej okolie tvorí obchodné centrum a najdlhšia rieka v Európskej únii – Dunaj.

Slovak Art Center

„Okolie Art centra bude pozostávať zo zatrávnených svahov a zeleného bulváru, určeného na rekreáciu a na oddych. Zelený bulvár budú tvoriť dažďové záhrady, tzv. eko zóny, ktoré majú pomôcť zmierniť dôsledky klimatickej zmeny. Tieto záhrady sú určené na zber dažďovej vody z pevných plôch, ako je strecha, chodník či parkovisko a takisto na podporu vegetácie,“ poznamenal architekt Jan Revaj. Podarí sa tak vytvoriť unikátny ekosystém, ktorý môže byť zároveň estetickým skvostom.